SOLFATARA-KRATERET og VESUV

Det Danske flag gik til tops da vi ankom til vort hotel ved pozzuolis kyst. Herfra skulle vore udflugter med Train Travels guide Henning foregå,  først til Solfatara.krateret og senere til toppen af Vesuv.

Inden vi når Solfatara-krateret går vi igennem en frodig skov med akacie og eukalyptustræer og så pludselig står vi og misser med øjnene mod solen der bager ned over et ca, 2 km. gråhvidt ovalt område hvor al vegetation er væk og hvor giftige dampe og gasser flere steder stiger op fra undergrunden.

 

En lille sø midt i området hvor vandet bobler og syder er behørigt hegnet ind så ingen ved et uheld kommer til skade.       

 

På et skilt forklares hvordan mudderet "La Fangaia" der har en tydelig terapeutisk effect, er en blanding af meteorisk vand og condenceret vand med leret. forskellige gasser er at finde i mudderet (CO2,H2S,N2O,H2O,CH4,He og CO) mens vandet er rigt på mineraler (Boron, Sodium, Magnesium, Vanadium,Arsenic, Zinc, Iodine, Antimony, Rubidium og andre). De mørke pletter på mudderets overflade er kolonier af mikroorganismer der kan klare temperaturer over 90 C. Bacillus acidocaldarius og Sulfolobus solfataricus som er af særlig videnskabelig interesse er blevet isoleret.

 

Det var spændende at gå rundt her, vi var flere der lige skulle samle nogle af de sten op der lå og glimtede gult i solen, men av vi brændte fingrene, Ernst skulle også prøve at rode i jorden og blev lige så forundret som vi andre over hvor varmt der var men vi var jo alle så heldige at længere henne stod der en vagt som også solgte sten som han havde haft liggende i en stak oven på en svovlkilde så de havde alle en flot gul farve og så kostede de kun 1 euro for 2 sten, så heldig kan man altså få lov at være.

I den ene ende er to ældgamle grotter som blev udgravet på siden af bjerget ved slutningen af det 19 århundred, senere blev de dækket af mursten og her havde man så en naturlig "Sudatoria" eller svederom. Kun få minutters ophold i grotterne provokerede en tung svedning hvilket tvang inhalation af den intense sulphur-rige damp der blev frigivet fra væggene. Som resultat heraf var de betragtet for værende fantastiske til helbredelse af luftbesvær, hudlidelser og reumatisme, desuden var svedningen troet til at have detoxikerende og slankende effekt.

Det var nødvendigt at sidde sammenkrøbet inde i grotterne fordi i den højeste del af buen var der enorme høje temperaturer. De to grotter blev kaldt ved navnene "Purgatori" og "Hell" og temperaturerne inden for nåede op på henholdsvis 60¨C. og 90`C.

Genfrembrydelsen af jord bevægelser linken til The Phlegrean Bradyseism  mellem 1982 og 1984 resulterede i en lukning af grotterne. Alum og sulfur krystaller kan ses på indersiden og på væggene ved indgangene af grotterne.

 

Telepaszio har for ministeriet for civil forsvar sat et netværk op for at kontrollere den seismiske risiko i Italien. Geochemiske og seismiske data er transmitteret til en stationær satellit. Solfataraen som er en del af netværket har en hoved post samt 2 sekundere poster. Disse sekundere poster, som kan ses indenfor krateret på den østlige halvdel er pålagt solar paneler og elektronisk udstyr til at måle geokemisk og seismisk data. Denne data er overført til hovedposten, der igen videresende til den stationære satellit via en 1,80 m. parabol antenne. Dataene transmitteres dernæst til videre forskning og undersøgelse.

Efter denne tur var det dejligt at komme tilbage på hotellet og sidde ude på terrassen og nyde et glas vin.

I morgen skal vi op på Vesuv